“Στην ιστορία της τεχνολογίας είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η επόμενη τεχνολογία χωρίς να έχει αποσβεστεί η προηγούμενη”
-Ανδρέας Παπαδάκης
“New technology is not good or evil in and of itself. It’s all about how people choose to use it.” -David Wong
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον Ανδρέα Παπαδάκη, Co-Founder, Vice President και General Manager της Αρχειοθήκης. Ο Ανδρέας είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής της Αγίας Παρασκευής με bachelor στο Business Administration, καθώς και master στο Strategic Management από το γαλλικό Business School HEC. Ο Ανδρέας ίδρυσε την Αρχειοθήκη με τον συνέταιρό του, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο records storage και records management, το 2006. Η επαγγελματική του πορεία πριν την ίδρυση της Αρχειοθήκης περιλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς σε έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη συζήτησή μας μιλάμε για την έμπνευση πίσω από την ίδρυση της Αρχειοθήκης και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν καθώς προσπαθούσαν να εδραιώσουν την εταιρεία τους. Επίσης, αναφέρουμε για τη σημαντική προσαρμογή της εταιρείας στις τεχνολογικές ανάγκες της αγοράς και για το πως κατάφεραν να περάσουν από την φύλαξη φυσικού αρχείου στις digital υπηρεσίες με την εγκατάσταση και την ανάπτυξη υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης. Τέλος συζητάμε για τη διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδότησης από ένα PE fund και πώς αυτό έχει βοηθήσει την Αρχειοθήκη.
Κεφάλαια
00:01:39 Εισαγωγή
00:05:56 Το ξεκίνημα της Αρχειοθήκης
00:11:43 Αρχικές δυσκολίες και αναζήτηση πελατών
00:17:30 Από την φύλαξη φυσικού αρχείου στην ψηφιοποίηση
00:23:26 Επέκταση στις ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνητή νοημοσύνη
00:27:17 Επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη
00:34:08 Αρχειοθήκη και υπηρεσίες ΑΙ
00:39:52 Advisory για Cost Reduction με ΑΙ
00:44:52 Χρηματοδότηση και επέκταση με το Private Equity Fund
00:52:48 Signature Questions
00:55:33 Κλείσιμο
Εισαγωγή
Η συζήτηση ξεκινά με τον Σπύρο να παρουσιάζει τον Ανδρέα Παπαδάκη, συνιδρυτή της Αρχειοθήκης. Γίνεται αναφορά στην επαγγελματική του πορεία πριν την ίδρυση της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς όπως την Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, όπου ηγήθηκε σε έργα management consulting, τη Carrefour-Μαρινόπουλος και τη Wackenhut Security Hellas, όπου ανέλαβε έργα Expansion και Business Development σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης, δίνει μια πρώτη εικόνα για την ιδέα και την πορεία της Αρχειοθήκης.
Κυριότερα σημεία:
- Επαγγελματική Πορεία: Αναφέρονται οι θέσεις του Ανδρέα σε συμβουλευτικές και επιχειρηματικές εταιρείες, δίνοντας έμφαση στις δεξιότητες και τις εμπειρίες που απέκτησε.
- Συνίδρυση της Αρχειοθήκης: Περιγραφή της απόφασης να ιδρύσει την Αρχειοθήκη και της συνεργασίας με τον συνέταιρό του. Γίνεται αναφορά στην σημασία του να έχεις συνέταιρο και να υπάρχει συμπληρωματικότητα και καλύτερο ηθικό.
Το ξεκίνημα της Αρχειοθήκης
Ο Ανδρέας εξηγεί τις σκέψεις και τις επιθυμίες που τον οδήγησαν στην ίδρυση της Αρχειοθήκης το 2006. Περιγράφει την ανάγκη της αγοράς για υπηρεσίες φύλαξης και διαχείρισης εγγράφων, καθώς και τα κριτήρια που έθεσε για την επιλογή του επιχειρηματικού μοντέλου.
Κυριότερα σημεία:
- Επιχειρηματική Επιθυμία: Η προσωπική του ανάγκη να δημιουργήσει κάτι δικό του και να μην παραμείνει μισθωτός. Ο Ανδρέας αναφέρει πόσο σημαντικό ήταν για αυτόν να τολμήσει να φτιάξει μία εταιρεία.
- Ανάλυση Αγοράς: Περιγραφή της ανάγκης για υπηρεσίες φύλαξης εγγράφων στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Οι εταιρείες διαχειρίζονταν πολλά έγγραφα από χαρτί και υπήρχε κενό στην αγορά για την φύλαξή τους.
- Κριτήρια Επιλογής: Τα κριτήρια που έθεσε για την επιλογή του επιχειρηματικού μοντέλου, όπως το να είναι υπηρεσία (γιατί δεν τους ενδιέφερε η παραγωγή), το B2B (λόγω της προϋπηρεσίας σε B2B εταιρείες) και το recurring revenue (έτσι ώστε κάθε χρόνο το συνεχίζεις από εκεί που το άφησες).
Αρχικές δυσκολίες και αναζήτηση πελατών
Ο Ανδρέας περιγράφει τις αρχικές δυσκολίες στην εύρεση πελατών και τις στρατηγικές που χρησιμοποίησαν για να κλείσουν τις πρώτες συμφωνίες. Αναφέρεται στην υπομονή και την επιμονή που απαιτήθηκε για να επιτευχθούν τα πρώτα αποτελέσματα.
Κυριότερα σημεία:
- Δυσκολίες Εύρεσης Πελατών: Η δυσκολία στο να βρουν τους πρώτους πελάτες και οι συνεχείς προσπάθειες που απαιτήθηκαν. Η εταιρεία χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να αποκτήσει τον πρώτο της πελάτη.
- Στρατηγικές Προσέγγισης: Η σημασία του network, των πρώτων επαφών και συμφωνιών, όπως η συμφωνία με την Kantor. Αναφέρεται πως η εμπιστοσύνη που χτίστηκε στα προηγούμενα χρόνια με τον παλιό εργοδότη του Ανδρέα αποδείχτηκε πολύ βοηθητική.
- Ρόλος της Τύχης και του Mindset: Αναγνώριση της σημασίας της τύχης αλλά και της επιμονής στη διαμόρφωση της επιτυχίας. Η αρχή της εταιρείας είχε ικανότητα, πείσμα και τύχη και οι συνιδρυτές πάντα είχαν το mindset ότι προχωράνε προς την ανάπτυξη.
Από την φύλαξη φυσικού αρχείου στην ψηφιοποίηση
Ο Ανδρέας αναλύει τη μετάβαση από τη φύλαξη φυσικού αρχείου στην ψηφιοποίηση. Περιγράφει πώς η εταιρεία σταμάτησε να αποθηκεύει χαρτιά και ξεκίνησε να προσφέρει υπηρεσίες ψηφιοποίησης αρχείων και πώς αναπτύχθηκαν οι απαραίτητες υποδομές.
Κυριότερα σημεία:
- Μετάβαση στην Ψηφιοποίηση: Η μετάβαση ήρθε λόγω ζήτησης από τους πελάτες. Η Αρχειοθήκη άρχισε να ψηφιοποιεί από τους πρώτους στην Ελλάδα το 2011. Αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας μετάβασης από τη φύλαξη εγγράφων στην ψηφιοποίηση.
- Ανάπτυξη Υποδομών: Η ανάπτυξη υποδομών και η δημιουργία πλατφόρμας για την ψηφιακή προβολή και διαχείριση εγγράφων ήταν απαραίτητος παράγοντας για την εγκατάσταση των υπηρεσιών ψηφιοποίησης. Αργότερα το 2018, η Αρχειοθήκη εμπιστεύτηκε έναν developer μέσα στην εταιρεία για να αναπτύξει ΑΙ υπηρεσίες.
- Σημαντικές Συμφωνίες: Η σημαντικότητα μιας μεγάλης συμφωνίας που έκανε η Αρχειοθήκη με μία ασφαλιστική για να μετατρέψει όλες τις, τις διαδικασίες σε paperless. Κατάφεραν να εξαφανίσουν το χαρτί μέσα σε 2 μήνες.
Επέκταση στις ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνητή νοημοσύνη
Ο Ανδρέας περιγράφει την επέκταση της Αρχειοθήκης στις ψηφιακές υπηρεσίες και την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης. Γίνεται αναφορά στο ότι η εταιρεία οδηγήθηκε από τους πελάτες και δεν είχε χτίσει κάποιο στρατηγικό σχέδιο για να αναπτυχθεί. Αναλύει πώς η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες ενσωματώθηκαν στις υπηρεσίες της εταιρείας.
Κυριότερα σημεία:
- Διεύρυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών: Περιγραφή της διεύρυνσης των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών. Αναφορά στο timing με την ανάγκη έναρξης ψηφιακού μετασχηματισμού και την αλλαγή του κλάδου «old economy» που μπήκε η τεχνολογία μέσα του.
- Εισαγωγή AI: Η απόφαση να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη και τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Αναφορά στην αλλαγή διαδικασίας, η οποία αρχικά χρειαζόταν την ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ τώρα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαβάσει αδόμητα έγγραφα και να δημιουργήσει πληροφορία δομημένη.
- Καινοτομία και Ανάπτυξη: Η επίδραση της καινοτομίας στην ανάπτυξη της εταιρείας και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η εταιρεία ξεκίνησε να παρέχει περισσότερες καινοτόμες και tech υπηρεσίες.
Επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο Ανδρέας αναλύει τη στρατηγική επένδυσης στην τεχνητή νοημοσύνη και πώς αυτή η τεχνολογία βελτίωσε τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες της εταιρείας. Περιγράφει τις πρώτες εφαρμογές της AI και τα αποτελέσματα αυτών των επενδύσεων.
Κυριότερα σημεία:
- Στρατηγική Επένδυσης: Η ανάλυση της απόφασης να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη και η στρατηγική πίσω από αυτή την κίνηση. Ο Ανδρέας εξηγεί πως εμπιστεύτηκε τον υπάλληλο τους να τους μιλήσει για ΑΙ και να τους βοηθήσει να την εφαρμόσουν.
- Αρχικές Εφαρμογές AI: Η πρώτη εφαρμογή ήρθε με το business plan που δημιουργήθηκε από έναν developer για να εξελίξουν τις υπηρεσίες της Αρχειοθήκης χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Περιγραφή των πρώτων εφαρμογών AI και των αποτελεσμάτων που έφεραν.
- Οφέλη και Αποτελέσματα: Ο Ανδρέας εξηγεί πως η εταιρεία επένδυσε μεγάλα ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη κα πως έχει μια ομάδα ΑΙ 15 ατόμων. Τα οφέλη και τα αποτελέσματα από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες της Αρχειοθήκης είναι σημαντικά, αλλά δεν έχουν προλάβει να κάνουν απόσβεση των επενδύσεών τους.
Αρχειοθήκη και υπηρεσίες ΑΙ
Σε αυτή την ενότητα, ο Ανδρέας περιγράφει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες AI που προσφέρει η Αρχειοθήκη. Εξηγεί πώς η εταιρεία έχει εξελιχθεί και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους πελάτες της.
Κυριότερα σημεία:
- Εξειδικευμένες Υπηρεσίες AI: Αναλυτική περιγραφή των υπηρεσιών AI που προσφέρει η Αρχειοθήκη για την υποστήριξη operations μιας εταιρείας.
- Πλεονεκτήματα για τους Πελάτες: Βοήθεια στο streamlining του operations. Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που απολαμβάνουν οι πελάτες από τις υπηρεσίες AI της Αρχειοθήκης σε όλα τα processes μιας εταιρείας που εμπλέκεται content ή document.
- Παράδειγμα: Ο Ανδρέας δίνει ένα απλό παράδειγμα για την βελτιστοποίηση του operations (η αυτόματη κατηγοριοποίηση των email μιας εταιρείας και η προώθηση τους στο αντίστοιχο department)
Advisory για Cost Reduction με ΑΙ
Ο Ανδρέας εξηγεί πώς η στην αγορά αυξάνονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη μείωση του κόστους μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται.
Κυριότερα σημεία:
- Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Cost Reduction: Περιγραφή των συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη μείωση του κόστους με τη χρήση AI. Π.χ. κάποια services που προσφέρουν οι big 4 μπορεί να εκλείψουν.
- Αποδελτίωση: Είναι πολύ εύκολο το ΑΙ να αντλήσει δεδομένα και να τα «τακτοποιήσει». Ωφελούνται οι εταιρείες που έχουν μεγάλο volume από documents.
- Κτηματολόγιο: Το budget που δόθηκε αρκεί για να ψηφιοποιηθούν τα υποφυλακία, αλλά όχι για να εφαρμοστεί τεχνητή νοημοσύνη. Η Αρχειοθήκη θα ψηφιοποιήσει αρκετά δεδομένα του κτηματολογίου.
Χρηματοδότηση και επέκταση με το Private Equity Fund
Ο Ανδρέας περιγράφει τη διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδότησης από ένα Private Equity Fund και πώς αυτή η χρηματοδότηση βοήθησε στην επέκταση της εταιρείας. Εξηγεί τις προκλήσεις και τα οφέλη αυτής της συνεργασίας.
Κυριότερα σημεία:
- Αρκετοί ενδιαφερόμενοι: Λόγω του low risk, των recurring revenues, την προοπτική από την συνεργασία με το δημόσιο και τη δύναμη της αρχειοθήκης στο tech, υπήρξαν αρκετοί που ήθελαν να επενδύσουν στην εταιρεία.
- Συνεργασία με Private Equity: Η συνεργασία με την ΕΟS επιτεύχθηκε λόγω καλής χημείας και αποτελεσματικής προσέγγισης. Υπήρξε αλληλοεμπιστοσύνη και η συμφωνία κλείστηκε χωρίς η Αρχειοθήκη να έχει μεγάλη ανάγκη από χρηματοδότηση.
- Επέκταση και Ανάπτυξη: Πώς η χρηματοδότηση βοήθησε στην επέκταση και ανάπτυξη της Αρχειοθήκης. Το κεφάλαιο θα βοηθούσε την εταιρεία να προχωρήσει πιο γρήγορα όταν θα το χρειαζόταν και θα έδινε ένα extra value και branding λόγω του σοβαρού fund που θα την είχε υποστηρίξει.
Signature Questions
Ο Σπύρος θέτει στον Ανδρέα ειδικές ερωτήσεις που αφορούν την εμπειρία του και τις προσωπικές του απόψεις για τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι ερωτήσεις αυτές στοχεύουν να αποκαλύψουν πιο προσωπικές πτυχές της σκέψης και της φιλοσοφίας του Ανδρέα.
Κυριότερα σημεία:
- Τι θα έκανες 100.000 ευρώ σήμερα: Ο Ανδρέας απαντάει πως θα ήθελε να επενδύσει σε μία ωραία ομάδα ανθρώπων ανεξαρτήτως αντικειμένου. Αναφέρει πως θα τον ενδιέφερε κάτι σχετικό με την οικολογία που μπορεί να παρέχει ένα “give back” aspect. Εξηγεί πως η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε ζητήματα οικολογίας και sustainability.
Κλείσιμο
Στο κλείσιμο, Ο Ανδρέας εκφράζει τις τελικές του σκέψεις και προσφέρει επιπλέον συμβουλές για το μέλλον.
Κυριότερα σημεία:
- Σύνοψη Συζήτησης: Συνοπτική ανασκόπηση των σημαντικότερων θεμάτων που συζητήθηκαν.
- Τελικές Σκέψεις: “Στην ιστορία της τεχνολογίας είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η επόμενη τεχνολογία χωρίς να έχει αποσβεστεί η προηγούμενη”. Ο Ανδρέας αναφέρει πως δεν γνωρίζουμε τι τεχνολογία θα έρθει και το πώς θα επηρεάσει το business στην επόμενη δεκαετία.
_____________________________________________
Ο Ανδρέας Παπαδάκης είναι Co-Founder, Vice President και General Manager στην Αρχειοθήκη, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο records storage και records management, από το 2006. Είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής της Αγίας Παρασκευής με bachelor στο Business Administration, καθώς και master στο Strategic Management από το γαλλικό Business School HEC. Η επαγγελματική του πορεία πριν την ίδρυση της Αρχειοθήκης περιλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς όπως την Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, όπου ηγήθηκε σε έργα management consulting, τη Carrefour-Μαρινόπουλος και τη Wackenhut Security Hellas, όπου ανέλαβε έργα Expansion και Business Development σε Ελλάδα και εξωτερικό. https://www.archeiothiki.gr/en/