AI and nuclear

Η πυρηνική ενέργεια απαραίτητή για το μέλλον του AI

Στην ενέργεια, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας – Google, Microsoft και Amazon – δεν κάνουν απλώς επενδυτικές κινήσεις – αναδιαρθρώνουν ολόκληρο το ενεργειακό τους πλάνο γύρω από το AI. Όταν η Microsoft υπογράφει συμφωνία με την Constellation Energy για 900 μεγαβάτ πυρηνικής ενέργειας για να τροφοδοτήσει ένα εκατομμύριο GPUs, μας λέει κάτι για το πού πιστεύουν ότι οδεύει η τεχνολογία.

Σκεφτείτε την κλίμακα: τα πιο προηγμένα μοντέλα AI σήμερα λειτουργούν σε συστοιχίες 100.000 GPUs. Αυτό είναι ήδη τεράστιο. Αλλά αυτή την συμφωνία η Microsoft σχεδιάζει να έχει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν ένα εκατομμύριο GPUs (10x) σε μόλις τέσσερα χρόνια, όταν ένας πυρηνικός σταθμός επανέλθει σε λειτουργία. Αυτό δεν είναι γραμμική ανάπτυξη – είναι εκθετική και δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από τις πρώτες μέρες του διαδικτύου.

Το συναρπαστικό δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά το τι μας λέει αυτό για το μέλλον της καινοτομίας. Βρισκόμαστε στην φάση “θεμελιώσης” της τεχνητής νοημοσύνης – παρόμοια με όταν τοποθετούσαμε καλώδια οπτικών ινών στη δεκαετία του 2000. Οι πραγματικές αποδόσεις δεν έρχονται κατά τη φάση κατασκευής· έρχονται όταν καταλάβουμε τι να χτίσουμε πάνω σε αυτή την υποδομή.

Πρώιμα σημάδια από εταιρείες όπως η Canva και το GitHub της Microsoft (με το Copilot) δείχνουν ότι η AI δεν είναι απλώς για εντυπωσιακά demos—ήδη οδηγεί σε πραγματικές αυξήσεις παραγωγικότητας και εσόδων. Αυτή είναι η δεύτερη φάση, η φάση της υιοθέτησης, όπου αρχίζουμε να βλέπουμε τις πρακτικές εφαρμογές.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν όταν αυξάνετε την υπολογιστική ικανότητα κατά μια τάξη μεγέθους—από clusters 100.000 GPUs σε clusters ενός εκατομμυρίου GPUs—δεν παίρνετε απλώς βελτιώσεις· ξεκλειδώνετε εντελώς νέες κατηγορίες.

Αυτός είναι ο λόγος που αυτές η πυρηνική ενέργεια ξαναμπαίνει στο παιχνίδι. Αυτές οι εταιρείες δεν αγοράζουν απλώς ανανεώσιμη ενέργεια· οπως εκαναν μεχρι τωρα στοιχηματίζουν σε ένα μέλλον όπου η υπολογιστική ισχύς σε AI είναι τόσο θεμελιώδης για τις επιχειρήσεις όσο ήταν η ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δείχνει η απόφαση της Microsoft να επαναλειτουργήσει έναν πυρηνικό σταθμό που ήταν ανενεργός από τη δεκαετία του ’70.

Ο Σπύρος Σαββίδης είναι επαγγελματίας διαχειριστής κεφαλαίων με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση επενδύσεων, με εξειδίκευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και real estate. Θέλει να πιστεύει παίζει μακροπρόθεσμα σε ένα continues moving game. Μοιράζετε ότι θεωρεί χρήσιμο με το σκεπτικό "Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις".

Join the discussion